Så minskas riskerna vid båtpremiären

När båtsäsongen startar ökar antalet skador och fler, i såväl hamn som på sjön. En av fyra svenskar har tillgång till en fritidsbåt. Här är några tips från Trygg-Hansa och Sjöassistans för att undvika att råka ut för några vanliga problem med din fritidsbåt.När sjösättningen av din båt har inletts , i många fall i samband med Kristi Himmelfärdhelgen om värdret är gott, uppkommer ofta skador på båten. Skador som i många fall kan undvikas om man förberett sig ordentligt. 

96% ökning av båtmotorstölder

Majoriteten av anmälda försäkringsskador vid inledningen på säsongen  är stöld av motorer, tillbehör och hela båtar, samt skador som uppstår i samband med båttransport och sjäsättning. Totalt ökade antalet båtmotorstölder hos Trygg-Hansa med hela 96% mellan 2009 och 2012.

200% ökning av av assistansärenden
Sjöassistans hjälper båtägare året om, men även de märker tydligt av när säsongen börjar på allvar. Assistansfallen ökar i maj med över 200% jämfört med föregående månad. Kristi Himmelfärdshelgen är den  första riktiga assistanshelgen, och de vanligaste insatserna på försäsongen gäller motor, el- och startproblem. Därutöver är tampar i propellern en vanlig orsak till att sjöassistans tillkallas.

Så minskas riskerna vid båtpremiären

· Säkerställ att såväl släp, båt som motor har lås, såvida inte allt hålls inlåst.
· Håll regelbunden uppsikt efter sjösätttning, och ha gärna vaktgån om du medlem i en båtklubb.
· Säkerställ att båtförtöjningar som exempelvis tampar, öglor, fjädrar, karbinhakar är i ordning.
· Säkerställ att motor- och skråvnummer anges i båtens försäkringsbrev.
· Se över bränsleledningar och byt bränslefilter. Ha gärna med ett extra exemplar i reserv.
· Kontrollera så att det inte skett någon bakterietillväxt i tanken för dieselmotorn .
· Säkerställ att batteriet är fulladdat, att det finns tillräckligt med batterivatten och att det inte finns oxid på anslutningarna.

Källa: Trygg-Hansa och Sjöassistans