Nysnö tredubblar bussolyckorna

När nysnö kommer ökar antalet skadade bussar och tunga lastbilar trefaldigt inom 24 timmar. Det visar fem års skadestatistik som försäkringsbolaget Trygg-Hansa har tagit fram.

Trefaldig skadeökning vid nysnö

De vanligaste olyckorna för yrkestrafiken i snöoväder är påkörning av parkerat fordon, kollision och påkörning bakifrån. Trygg-Hansas analys visar i snitt 40 skador på bussar och tunga lastbilar en normaldag. Vid skadetoppar i hårt vinterväder ökar antalet skador till över 120 skador per dag. Därmed ökar skadorna trefalt vid nysnö.

Inte

Skadestatistiken visar att det inte endast är under årets första nysnö som man ser en kraftig ökning av trafikskadorna. Det inträffar nämligen närhelst det kommer nysnö under säsongon. Det visar exempelvis en skadetopp från mars 2009 när det blev kaos i trafiken efter ett snöoväder.

Bussar och lastbilar bör stanna hemma

Försäkringsbolaget anser därför att bussbolag och åkerier bör göra precis som flygbolag och tågbolag och ställa in turer när vädret blir som värst, eftersom det det inte är försvarbart att köra buss och lastbil i vilken situation som helst. När åkerier och bussföretag låter sina fordon vara ute i trafiken vid exceptionell väderlek tar de alldeles för stora risker på liv och egendom.

De vanligasta skadorna

De vanligaste skadorna i yrkestrafiken vid snöoväder är Påkörning av parkerat fordon (21 procent), kollisionsskador (14 procent), samt påkörning bakifrån (12 procent).