Pensionssparande – alltför få pensionssparar

Var fjärde svensk sparar inte till sin pension, och detta beror oftast på att de helt enkelt inte har råd. Med tanke på det stora ansvar som numera individen har för sin framtida pension, är detta en oroande siffra.

Vårt pensionssystem bygger på att vi själva tar ett stort ansvar för vår egen pension, och där är förför av betydelse att vi sparar. Att var fjärde inte pensionssparar eller vet hur de ska finansiera livet år de gått i pension är en oroande utvecklig, både på individ- och samhällsnivå. Både staten och försäkringsbranschen pratar ofta om att pensionssparande bör börja tidigare för att inte lasta över ett för stort lass på i medelåldern. De flesta vet att de måste spara mer, men väldigt få vet hur mycket pengar det faktiskt handlar om. Alldeles för många är inte förberedda på att livet inte förändras så mycket för att du går i pension. Inkomsten däremot förändras radikalt samtidigt som vi är friskare och lever allt längre.

Många känner även att de behöver bättre information och bra erbjudanden som skulle öka sparmotivationen, faktorer som försäkringsbranschen i hög utsträckning kan påverka själv. Branschen måste ta ett gemensamt ansvar, i branschen, politiskt och privat för att informationen når fram så att människor får insikt och börjar prioritera att spara till pensionen.

Branschen måste bli bättre på att förenkla, förtydliga och bistå våra kunder att fatta kloka medvetna beslut om sitt sparande. Vi har bra erbjudanden, men uppenbarligen når vi inte fram. I olika faser i livet ger olika möjlighet till sparande. Upplever man att utrymmet inte finns för tillfället kan ett alternativ kan vara att försöka frigöra mer utrymme för sparande under en annan period, så att pengarna får utrymme att växa. Då kanske man kan spara mer offensivt istället”, säger Sibylla Lönnbeck på SSP.

 

Källa: SPP