Kall vinter skadade fritidshus

Vintern 2009/2010 var som bekant extremt kall jämfört med tidigare år. En följd av den smällkalla vintern är att skadorna på fritidshus ökade med 70 procent hos försäkringsbolaget If.

Med stor sannolikhet har även skadorna ökat kraftigt hos övriga svenska försäkringsbolag som erbjuder fritidshusförsäkringar. Trots att dessa skador kostar ägarna till fritidshus mest, omkring 200 miljoner kronor per år, är det ändå inbrott under vinterhalvåret som mest. Enligt If är de största skadorna på fritidshus vatten- och brandskador, skador som uppkommer under perioder när fritidshuset står obebott. Dessa skador drabbar flera tusen svenska fritidshusägare om året och leder till stora ersättningar från fritidshusförsäkringar

Skadorna i fritidshus kan förebyggas

Under 2009 anmäldes totalt 16 635 skador i fritidshus, vilket är en ökning med 4,4 procent jämfört med året innan, enlig Försäkringsförbundet. ”Omkring hälften av skadorna inträffar mellan oktober och april, när många sommarstugor står tomma. Men med enkla medel kan man förebygga och förhindra att många av dessa skador uppstår”, berättar ansvarig för fritidshusförsäkringar på If Jonas Frid i ett pressmeddelande .

Vatten- och brandskador kostar försäkringsbolagen mest

De största riskerna för fritidshus är inte inbrott eller möss, trots att detta oroar sig fritidshusägarna mest enligt försäkringsbolaget If ,utan istället vatten- och brandskador. Vattenskador i fritidshus kostar försäkringsbolagen närmare 200 miljoner kronor perår, och brand ungefär lika mycket. Under vintern 2009/2010 ökade andelen vattenskador som anmäldes till If från kunder med fritishusförsäkringar med 70 procent under perioden mellan december 2009 och april 2010 jämfört med samma period året innan.

Oro för inbrott obefogad – men trenden kan brytas

Antalet inbrott i fritidshus har däremot minskat stadigt under senare år. Före 2006 låg antalet inbrott i fritidshus mellan 6 000 och 8 000 per år. Men sedan 2006 ligger antalet anmälda inbrott på strax under 4500 per år. ”Det är glädjande att antalet inbrott har gått ned. Men nu har många börjat skaffa platt-TV och liknande till stugan, vilket gör att det finns en risk för att den goda trenden bryts. Dyr hemelektronik riskerar att dra till sig tjuvar”, berättar Jonas Frid i ett pressmeddelande. Fritidshusförsäkringen ger dock en god trygghet om oturen skulle vara framme.