Motorcykelförsäkring/ mc försäkring

Motorcykel – en definition

En motorcykel (mc) är ett motorfordon med två till fyra hjul, har en förbränningsmotor större än 500 cc, samt väger max 400 kg. Motorcyklar varierar mycket i stil och prestande beroende på vad de är skapta för, till exempel transport på långväga resor, cruising, racing eller terrängkörning.

Motorcykelförsäkring/ mc försäkring

En mc-försäkring kan enbart bestå av en trafikförsäkring eller kompletteras med en halvförsäkring eller helförsäkring. En motorcykel försäkring skiljer sig även åt beroende på typ och klass (se nedan).

Trafikförsäkring – den obligatoriska delen av mc försäkringen

En motorcykelförsäkring inkluderar alltid en trafikförsäkring, den obligatoriska delen av mc-försäkringen. Trafikförsäkringen ersätter alla personskador och sakskador, eget fordon undantagen, som är vållade med motorcykeln. Enligt lag ska alla motorcyklar som är registrerade i vägtrafikregistret och som inte är avställda ha en trafikförsäkring. Detta eftersom samhället vill skydda tredje man, dvs mötande trafikanter. Förutom ägare av en motorcykel äer även personer som leasar en motorcykel under ett år eller mer en skyldighet att köpa en trafikförsäkring.  För ägare av motorcyklar under 18 år är det istället förmyndaren som ska registreras i trafikregistret.

Ägare till motorcyklar som ska ha trafikförsäkring men trots det avstår från att teckna en sådan försäkring, kommer att ålggas att betala trafikskadeavgift till trafikskadeföreningen. Denna avgift ligger på minst 200 kronor per dag. Avgiften är satt så högt att det ska vara så kostsamt att strunta i att betala trafikförsäkring att folk självmant skaffar trafikförsäkring. Om ett oförsäkrat fordon är inblandat i en olyckshändelse betalas ersättning ut från trafikskadenämnden, givet att skadan i normala fall skulle ha betalats från en sådan försäkring. Trafikskadeförsäkringen ersätter i dessa fall därmed motorcykelförsäkringen.

Halvförsäkring för motorcykel

En motorcykel försäkring kan utöver trafikförsäkringen bestå av en halvförsäkring. Denna motorcykel försäkring består av brand-, glas-, maskin-, stöld-, räddnings- och rättsskyddsförsäkringar. Brandförsäkringen ger ersättning för skada som uppkommit genom brand, explosion och åsknedslag. Maskinskadeförsäkringen betalar skador på exempelvis växellåda eller motor. Stöldförsäkringen betalar skador som uppkommit genom tillgrepp eller stöld av fordon. Rättsskyddsförsäkringen betalar advokatkostnader och andra rättegångskostnader vid vissa fordonsrelaterade tvister, som exempelvis gällande köp och vållande.
Halvförsäkringsdelen av en mc försäkring tecknas mestadels på äldre motorcyklar som har ett så lågt marknadsvärde att en helförsäkring blir för dyr, men man trots allt vill ha mer än bara en trafikförsäkring. Halvförsäkringen tecknas även av ägare till nyare motorcyklar med vagnskadegaranti kvar.
Helförsäkring – motorcykel försäkring

Om motorcykeln är helförsäkrad ingår utöver en halvförsäkring även en vagnskyddsförsäkring som som ersätter skador på bilen från trafikolyckor, olyckshändelser och skadegörelse. Denna motorcykel försäkring erbjuder det bästa skyddet men kan bli mycket kostsam för nyare, tunga motorcyklar som tecknas av yngre personer.
Motorcykel typer
Sporthoj är kallas vanligen motorcyklar som anknyter till tävlingsmotorcyklar för roadracing.
Glidare (Costom) är motorcyklar designade i stil och prestande efter Harley-Davidsons koncept med avspänd körställning och lugn körning.

Avställning ger rabatt på mc-försäkringen

Om man avstår från att använda motorcykeln under en period kan man hos flera försäkringsbolag välja att ställa av den- Därmed behöver man endast ha trafikförsäkring under delar av året som motorcykeln används i trafiken. Innan man tecknar en mc-försäkring bör man således undersöka om det är möjligt att slippa försäkringskostnader under tiden motorcykeln är avställd. Här finns ofta mycket pengar att spara.

Typer av motorcyklar

  • Touringmaskiner är motorcyklar designade för bekväma långturer med väl skyddad förare.
  • Off-road är en motorcykel med hög markfrigång som kan köras på mycket dåliga grus- och skogsvägar.
  • Off-road tourer är mestadels tunga motorcyklar på mellan 800-1200 kubik, med hög markfrigång som annat används till exempelvis långturer på mycket dåliga vägar.
  • Tävlingsmaskiner för motocross, enduro, trial, speedway, supermoto och roadracing.
  • Street är en vanlig motorcykel, naken eller försedd med kåpa.
  • Scooter är en typ av mopeder och motorcyklar som har en upprätt körposition, oftast automatväxel, små hjul och helkåpa. Dagens scootrar närmar sig alltmer vanliga motorcyklar i utseende och prestanda. Vespa är ett välkänt scooter märke.

Motorcykel klasser

Det finns två svenska motorcykel-klasser: lätt motorcykel och tung motorcykel. Varje motorcykel har sin sin egen typ av körkort.

Lätt Motorcykel

En lätt motorcykel har en motor effekt av högst 11 kW med en slagvolym av högst 125 kubikcentimeter. Körkort för lätt motorcykel (A1 körkort) kan tas av personer fyllda 16 år.

Tung motorcykel

Tunga motorcyklar delas in i två underklasser.

En motorcykel vars motoreffekt är under 25 kW vars förhållande mellan effekt och vikt är max 0,16kW/kg. Körkort för tung motorcykel (mellanklass) kan tas av personer fyllda 18 är med begränsningar. Efter två års innehav blir körkortet automatiskt obegränsat (A körkort). Övningskörning för motorcyklar av mellanklass kan ske från det man fyllt 17 år och 6 månader.

Tunga motorcyklar med obegränsad motoreffekt och vikt/effekt-förhållande. Körkort för alla typer av motorcyklar (A körkort) kan tas från det man fyllt 21 år.

Motorcykel / mc försäkring skiljer i pris

Priset på en mc försäkring kan skilja ordentligt i pris mellan olika bolag. I många fall kan det löna sig att jämföra försäkringspremier mellan ett stort antal bolag för att säkerställa att man får ett så bra pris som möjligt på en motorcykel försäkring. MC försäkring är mycket lika mellan olika bolag, i trafikförsäkringen t.o.m. identiska, så vår rekommendation är oftast att välja den försäkring som är billigast.

Men som alltid gäller det att läsa noggrant i villkoren så att villkoren i just din motorcykel försäkring är så goda som möjligt.
För att se vilken motorcykel försäkring som är bäst och billigast rekommenderar vi dig att besöka olika försäkringsbolags hemsidor – och därmed undvika långa telefonköer och säljare. Ni kan även använda försäkringsmäklare som exempelvis compriser eller insplanet. MC försäkringar kan man teckna hos de flesta försäkringsbolag, som exempelvis Trygg-Hansa, if, Folksam, Dina försäkringar, Länsförsäkringar, Bilsport & MC, Svedia, Gjensidige och Moderna försäkringar.