Anlita hantverkare – några tips

Att renovera sin villa/hem är för många en dyr men nödvändig affär. Eftersom det inte sällan kostar hundratusentals kronor att renovera sitt hem, är det av stor vikt att du ser till så att allt blir som du vill. De flesta som väljer att renovera eller bygga om sin villa/hem väljer att anlita hantverkare. Här ger vi några tips på hur du väljer rätt hantverkaren.

 1. TA IN OFFERTER

Det första steget när du väljer hantverkare för renovering eller nybyggnation är att ta in offerter från ett så stort antal hantverkare som möjligt. Det är väldigt viktigt att offerten är så detaljerad som möjligt, och att du begär att få ett fast pris på projektet. Därmed riskerar du inte att det drar ut i tiden och orsakar dig onödiga kostnader. Med du ska inte stirra dig blind och endast ta den hantverkare som erbjuder lägst pris, eftersom priset endast är en variabel. Välj istället ut ett antal hantverkare som erbjuder ett acceptabelt pris, och utgå därefter från dessa.

 2. PRATA MED HANTVERKAREN

När du har fått en offert är det dags att prata med hantverkarna. Lita alltid på din magkänsla och anlita aldrig hantverkare som ger ett misstänkt intryck, alldeles oavsett hur billigt han erbjuder dig sina tjänster. Annars riskerar det att bli en mycket dyr affär. Begär att se intyg på att han har rätt försäkringar – något som är helt nödvändigt om något skulla bli fel.  Ur försäkringshänseende är det även helt nödvändigt att hantverkaren har alla intyg och certifieringar som krävs för att exempelvis installera el eller renovera badrum – så kontrollera att han har dessa.

Försök att se om du vågar lita på hantverkarens yrkeskunskap. Ta upp olika tekniska lösningar, konstruktioner och annat som ingår i offerten, men fråga gärna om hantverkaren skulle valt att göra på något annat sätt för att få ner priset utan att lösning i sig blir sämre. Tänk på att om det inte framgår ordentligt vad ni har kommit överrens om kan hantverkaren välja billigast möljiga lösning och stoppa vinsten i egen ficka. Var som sagt extra noggrann här.

 3. TA IN REFERENSER

Nästa steg är att ta in flera referenser, och fråga tidigare kunder om de är nöjda med hantverkaren, och om resultatet som de förväntat sig. Googla, använd sajter som rejta och andra källor på nätet för att se om det verkar OK. Om han har renoverat eller byggd åt någon vän eller bekant, och de är nöjda och rekommenderar hantverkaren, är det en stor fördel att välja just honom, eftersom du kan vara säker på att de inte vill lura på dig en hantverkare som är dålig.

 4. KONTROLLERA HANTVERKAREN – KONTAKTA MYNDIGHETERNA

 Har hantverkaren alla papper i ordning?

Det är givetvis nödvändigt att kolla upp hantverkaren ordentligt innan han (hon) anlitas. Ett första steg är att kontrollera om han har f-skattesedel, obetalda skulder och allmänt hederlig.

 Har hantverkaren f-skattesedel?

Att kontrollera om hantverkaren har f-skattesedel gör du lättast genom att ringa till skattemyndigheten och fråga. I många fall riskerar du att råka illa ut om han missköter sitt jobb om du anlitar honom, eftersom inte alla papper är i sin ordning. Du kan även riskera att tvingas betala arbetsgivaravgifter, straffavgifter och andra kostnader om skatteverket väljer att granska hans affär. Dessutom kan du inte dra dra nytta av RUT-avdraget om han saknar f-skattesedel, vilket motsvarar hela 50 procent av hantverkarens arbetskostnad.

 Har hantverkaren någon inkomst?

Hos skatteverket du även passa på att fråga om hantverkarens inkomst eller skatteskulder. Anlita aldrig hantverkare som saknar inkomst, eller endast redovisat en extremt låg inkomst under senare år, då detta kan tyda på att han jobbat svart.

 Har han många konkurser bakom sig?

Dra örat åt dig om den hantverkare som du anlitat har varit inblanad i många konkurser. Detta kontrollerar du lättast genom att slå en kort signal till bolagsverket. Tänk på att att den byggfirma som du anlitar endast tar ansvar för bygget/renoveringen om det existerar. När det väl har gått i konkurs saknar du alla möjligheter att få rätt mot bolaget, och riskerar i värsta fall att stå på bar backe om hantverkaren missköter sitt arbete och snart därefter sätter sitt byggbolag i konkurs.

 Hantverkaren – vad säger revisorn?

Du kan även passa på att fråga om revisorn har godkänt hantverkarens årsredovisning. Detta gör du lämpligast genom att kontakta bolagsverket. Finns det anmärkningar i årsredovisningen bör du vara extremt uppmärksam och kontrollera honom ytterligare.

 Har han några domar emot sig?

Du kan enkelt få reda på om hantverkaren är inblandad i några rättstvister genom att kontakta tingsrätten där han är verksam. Om han har ett brottligt förflutet bör du absolut avstå från att anlita honom.

 Betalar hantverkaren sina skulder?

För att få reda på om hantverkaren betalar sina skulder kan du få reda på genom att ta en kreditupplysning på honom. Där framgår om han har några anmärkningar eller skulder hos kronofogden. Alternativt kan du kostnadsfritt kontakta kronofogdemyndigheten om han har några innestående skulder eller på annat sätt verkar oregerlig.